Bacopa monnieri

Bacopa monnieri

Звідки береться бакопа?

Бакопа росте в дикому вигляді в Індії, Китаї, Непалі, В'єтнамі, Шрі-Ланці та Флориді. Його можна зустріти на висоті понад 1300 м над рівнем моря, у заболочених місцях, болотах і на мілководді. Бакопа чудово росте повністю занурена у воду, за що її люблять акваріумісти і використовують як декоративну рослину в акваріумах. Бакопа — невелика лазяча трава з численними повзучими пагонами, довжиною до 30 см. Бакопа — рослина, відома під багатьма назвами. Відповідно до ботанічної класифікації це Bacopa monnieri , що перекладається на польську мову як бакопа дрібнолиста.Інше слово для бакопи - "водяний ісоп", "граціола" або "трава благодаті". Одна з найпопулярніших назв бакопи — «брахмі», і походить від імені одного з богів індуїзму — Брахми.

Бакопа - рослина, яка використовується в Аюрведе - традиційній індійській медицині. Аюрведа визнає бакопу засобом збалансування дисбалансу пітти. Відповідно до Аюрведи, енергія пітта вважається регулятором тепла, енергії, збудження та пристрасті. Вважається, що дисбаланс Пітта відображається у запаленні, перегріванні, надмірній стимуляції розуму чи тіла.

Що говорить сучасна наука про вплив бакопи на організм людини? Виявляється, бакопа найбільше впливає на нервову систему. Це відповідає традиційному розумінню важливості бакопи для здоров’я.

Bacopa monnieri - хімічний склад і дія

Активними речовинами Bacopa monnieri, які найбільше відповідають за властивості рослини, є стероїдні сапоніни – бакозиди. Препарати Bacopa monnieri стандартизовані на наявність бакозидів.

Інші сполуки, присутні в Bacopa monnieri:

алкалоїди герпестину та браміну зі стрихніноподібними ефектами (відповідають лише за потребу приймати Bacopa monnieri),

флавоноїди лютеолін і апігенін з сильними антиоксидантними і протизапальними властивостями,

бетулінова кислота, яка може індукувати апоптоз у багатьох лініях ракових клітин людини,

фітостероли, стигмастерин, β-ситостерин, стигмастанол, що сприятливо впливає на серцево-судинну систему.

Потенційний підтримуючий ефект Bacopa monnieri ґрунтується на його антиоксидантних, протизапальних властивостях і властивостях, що посилюють оксид азоту (NO). Бакозиди Bacopa monnieri нейтралізують вільні радикали та запобігають реакції молекул жиру з вільними радикалами. Коли молекули жиру реагують з вільними радикалами, вони піддаються процесу, який називається перекисним окисленням ліпідів. Перекисне окислення ліпідів пов’язане з кількома станами, такими як хвороба Альцгеймера, Паркінсона та інші нейродегенеративні розлади. Вважається, що Bacopa monnieri може допомогти запобігти шкоді, спричиненій цим процесом. Згідно з лабораторними дослідженнями, Bacopa monnieri пригнічує вивільнення прозапальних цитокінів, які є молекулами, які стимулюють запальну імунну відповідь і ферменти:циклооксигенази , каспази та ліпоксигенази , які відіграють ключову роль у запаленні та больових відчуттях. Bacopa monnieri може проявляти протизапальну дію, порівнянну з діями диклофенаку та індометацину, нестероїдних протизапальних засобів, які зазвичай використовуються для лікування запалення

Коментарі