Tribulus terrestris для лібідо, фертильності тощо

Tribulus terrestris для лібідо, фертильності тощо

Tribulus terrestris - що це?

Tribulus terrestris, яку часто називають трибулус, є однорічним низьким повзучим чагарником, що досягає максимум 60 см у висоту. Її крихітні гілочки густо вкриті папоротеподібними листочками, вкритими ворсистим пушком. Tribulus terrestris цвіте інтенсивно-жовтими квітками. Це теплолюбна рослина. Зустрічається в природі в Середземномор’ї , як у Північній Африці та Європі, так і в субтропічних районах Індії, Китаю та Південної Америки.

Tribulus terrestris – не звичайний чагарник, а улюблений народною медициною чагарник. Традиційні рецепти лікування використовують коріння та плоди Tribulus terrestris протягом тисячоліть. Була сировиною в китайській медицині, індійській аюрведі та народній медицині південноєвропейських країн. Згідно з народними рецептами, трибулус террестріс використовують для тонізації нирок, як сечогінний, відхаркувальний засіб, для поліпшення зору, при свербінні шкіри, головного болю та запаморочення. В Індії Tribulus terrestris використовували для лікування безпліддя, імпотенції, еректильної дисфункції та низького лібідо. Крім того, вважається, що коріння і плоди мають властивості, що регулюють роботу кровоносної системи.

Протягом кількох років традиційне застосування земного крота для здоров’я було підтверджено сучасною наукою, і здається, що рослина може діяти як афродизіак, покращувати сексуальну функцію та фертильність , а також діяти так само, як і багато рослин із сильним антиоксидантним і протизапальним потенціалом. - захист кровоносної системи, проти діабету та раку.

За останніми відкриттями Tribulus terrestris зобов'язаний своєю дією цілому комплексу активних речовин. До них відносяться стероїдні сапоніни, флавоноїди, глікозиди, фітостерини, дубильні речовини, терпеноїди, похідні амідів, амінокислоти та білки. Серед перерахованих інгредієнтів стероїдні сапоніни (спіростан і фурастон сапоніни) і флавоноїди (кверцетин, кемпферол і ізорамнетин) вважаються найважливішими сполуками, які мають біологічну активність і вплив на здоров'я людини.

Трибулус і сексуальне здоров'я

Одне з основних традиційних застосувань трибулуса - при розладах лібідо та фертильності. Дослідження за участю людей і тварин показують, що екстракт Tribulus Terrestris може бути корисним при легкій і помірній еректильній дисфункції. Було помічено, що введення екстрактів трибулусу може позитивно впливати на рівень чоловічих статевих гормонів:тестостерону, дигідротестостерону і дегідроепіандростерону сульфату, а також пригнічують прозапальні шляхи NF-κB і Nrf2 / HO-1. Така ж біологічна активність може бути відповідальною за потенційні афродизіачні ефекти трибулуса. Зростання бажання займатися сексом досліджували, серед іншого, в експерименті за участю 180 чоловіків віком від 18 до 65 років з легкою та помірною еректильною дисфункцією та з або без розладу гіпоактивного сексуального бажання. Чоловіки були випадковим чином розподілені на прийом таблеток з екстрактом трибулуса або плацебо. Після 12 тижнів застосування група чоловіків, які отримували трибулус, заявила про покращення сексуальної функції та задоволення від сексуального життя значно вище, ніж група плацебо.

Наукові дослідження показують, що екстракт трибулуса може ефективно покращити чоловічу фертильність завдяки своїм антиоксидантним і захисним ефектам для статевих органів. Tribulus може, серед іншого, позитивно впливають на сперматогенез, підвищуючи кількість, рухливість і життєздатність сперматозоїдів, стан сім'яних проток, збільшуючи об'єм яєчок, а також рівень антиоксидантних ферментів в організмі.

Клінічні випробування показали, що прийом 250 мг екстракту трибулуса 3 рази на день протягом 90 днів ефективний у підвищенні лібідо, бажання та сексуального інтересу у жінок у постменопаузі, які зазнали зниження сексуальної функції в результаті гормональних змін, пов’язаних з менопаузою. . Однак не можна припускати, що дієтична добавка, що містить трибулус, матиме такий же ефект.

Tribulus terrestris - оздоровчі властивості

Трибулус террестріс широко використовується в народній медицині. Не всі традиційні способи використання були підтверджені сучасною наукою, а інші частково підтверджені. Відомо, що Tribulus terrestris є афродизіаком як для чоловіків, так і для жінок, а також може покращити чоловічу фертильність. Які ще дії, що сприяють зміцненню здоров’я, демонструє Tribulus terrestris?

Це може захистити від утворення сечових каменів, але, ймовірно, не впливає на вже наявні.

Може бути антидіабетичним. Було показано, що сапоніни , виявлені в Tribulus terrestris , пригнічують підвищення рівня глюкози в крові після їжі та зменшують симптоми інсулінозалежного діабету. Одне з клінічних випробувань довело, що прийом водного екстракту Tribulus terrestris (1000 мг на день) протягом 3 місяців може мати антидіабетичні властивості, знижувати рівень глюкози натщесерце та через 2 години після їжі, глікозильований гемоглобін і покращувати ліпідний профіль у жінки з діабетом.

Він може бути корисним при ішемічній хворобі серця та ішемічному пошкодженні завдяки своїм антиоксидантним і протизапальним властивостям , а також уповільнює апоптоз (загибель клітин) клітин серцевого м’яза. Tribulus terrestris може покращити кровообіг у коронарних судинах, функцію клітинних мітохондрій та вироблення ними енергії.

Сапоніни Tribulus terrestris можуть мати нейропротекторну дію на ішемічне пошкодження мозку шляхом уповільнення запальної реакції.

Tribulus terrestris має сильну антиоксидантну та протизапальну дію. Завдяки цьому він може впливати на процеси апоптозу та метастазування пухлинних клітин.

Екстракти Tribulus terrestris мають антибактеріальну дію проти багатьох патогенних бактерій, включаючи стійку до ерадикації Helicobacter pylori , яка викликає серйозні проблеми в травній системі, і Streptococcus mutans , які відповідають за утворення карієсу.

Tribulus terrestris може заспокоїти пошкодження клітин печінки. Механізм гепатопротекторної дії може бути пов'язаний з антиоксидантними властивостями, впливом на регуляцію метаболізму та пригніченням апоптозу клітин печінки.

Коментарі