Значення амінокислот.

Значення амінокислот.

Що таке незамінні амінокислоти?

Амінокислоти є основним будівельним матеріалом білка . У тварин існує 20 різних амінокислот, як екзогенних, так і ендогенних. Амінокислоти — це органічні сполуки, які містять у ланцюзі до 6 атомів Карбону. Кожна амінокислота має дві функціональні групи - аміно(-NH2) і карбоксильну (-COOH). Молекули амінокислот з’єднуються одна з одною пептидним зв’язком, створюючи великі білкові структури.

Амінокислоти поділяються на екзогенні та ендогенні. Незамінні амінокислоти, або незамінні амінокислоти, - це ті, які організм не може виробляти сам і повинні надходити з їжею. До незамінних амінокислот відносяться:

  • Гістидин - незамінна амінокислота тільки у дітей і підлітків у період росту. Тоді його вироблення в організмі недостатнє. Однак для дорослих гістидин є незамінною амінокислотою. Гістидин бере участь у синтезі нуклеїнових кислот (ДНК) і гемоглобіну (червоного пігменту крові). Найбільше його в м’ясі і рибі, а також в горіхах і насінні, наприклад гарбузовому, соняшниковому, кунжутному.
  • Лізин - бере участь у синтезі хряща, у виробленні молока, виробленні гормонів, нуклеїнових кислот, антитіл, ферментів, реконструкції тканин. Дуже часто зустрічається в їжі. Він міститься не тільки в кукурудзі.
  • Метіонін - необхідний для росту організму, бере участь в синтезі креатину, бере участь в метаболізмі жирів. Найбільше його в яєчному білку, молоці та сирі.
  • Фенілаланін - бере участь у виробленні нейромедіаторів - дофаміну, адреналіну і норадреналіну. Його дефіцит може бути пов’язаний із поганим настроєм, проблемами з концентрацією та депресією. У невеликих кількостях він присутній у всіх продуктах харчування.
  • Треонін - є компонентом колагену і еластину - будівельних блоків суглобів і шкіри. В основному він міститься в желатині, м'ясі, рибі, яйцях і сирі.
  • Триптофан - необхідний для вироблення серотоніну, захищає від депресії. Найбільше його в злаках.

Валін, лейцин, ізолейцин - всі 3 амінокислоти належать до групи амінокислот з розгалуженим ланцюгом, вони нарощують м'язову масу, перешкоджають розпаду м'язових білків під час і після тренування. Ці незамінні амінокислоти зазвичай містяться в продуктах тваринного походження - м'ясі, рибі, молочних продуктах.

Що таке ендогенні амінокислоти?

Ендогенні амінокислоти (незамінні амінокислоти) - це ті , які організм синтезує сам. Ендогенні амінокислоти виникають з продуктів вуглеводного і жирового обміну та інших сполук, які повинні забезпечити аміногрупу.

Харчова класифікація амінокислот включає не тільки екзогенні та ендогенні амінокислоти, а й умовно незамінні амінокислоти. Ця група утворюється з попередників амінокислот, тобто інших амінокислот, більшість з яких необхідно надходити з їжею (екзогенні). Якщо кількості цих попередників у раціоні недостатньо для задоволення потреб організму, то умовно незамінні амінокислоти стають незамінними амінокислотами — їх також необхідно надходити з їжею. Однак, коли дієта задовольняє потребу в попередниках, умовно незамінні амінокислоти виробляються організмом, як і ендогенні амінокислоти.

До ендогенних амінокислот відносяться:

  • Аланін - бере участь в транспортуванні азоту і глюкози між м'язами і печінкою.
  • Аспарагінова кислота - відіграє важливу роль у функціонуванні імунної системи, має анаболічну дію.
  • Аспарагін - це запасник азоту.
  • Глутамінова кислота - підтримує роботу нервової системи, знижує втому.
  • Серин - бере участь у виробленні нуклеїнових кислот.

Умовно незамінними амінокислотами є:

  • Аргінін - утворюється з глутаміну, глутамінової та аспарагінової кислот. Він необхідний для вироблення оксиду азоту, який підтримує роботу кровоносної системи. Зміцнює імунітет, підвищує фізичну працездатність, прискорює загоєння ран.
  • Цистеїн - утворюється з метіоніну і серину. Це ключовий компонент глутатіону в процесах окислення та відновлення.
  • Глутамін - утворюється з глутамінової кислоти і аміаку. Є джерелом енергії для клітин слизової оболонки кишечника. Бере участь у виробленні лімфоцитів і макрофагів.
  • Гліцин - складається з серину і холіну. Бере участь у синтезі гемоглобіну і нуклеїнових кислот.
  • Пролін - утворюється з глутаміну. В основному він міститься в сполучній тканині.
  • Тирозин - утворюється з фенілаланіну. Він необхідний для синтезу гормонів щитовидної залози, адреналіну, норадреналіну і пігментів, що виробляються в організмі.

Екзогенні та ендогенні амінокислоти виконують багато різноманітних функцій в організмі. Перераховані вище є лише прикладами, які демонструють важливість постачання незамінних амінокислот і попередників умовно незамінних амінокислот з їжею.

Amino

Амінокислоти BCAA

Амінокислоти BCAA (амінокислоти з розгалуженим ланцюгом) є амінокислотами з розгалуженим ланцюгом. Що це означає? Більшість молекул амінокислот мають прямий ланцюг у формі однієї лінії. Навпаки, BCAA мають відгалуження, що відходять від основного ланцюга. Це робить амінокислоти BCAA унікальними в порівнянні з іншими амінокислотами.

До складу амінокислот BCAA входять 3 незамінні амінокислоти - валін, лейцин та ізолейцин. Вони становлять близько 25% усіх амінокислот, що нарощують м’язи. Амінокислоти BCAA особливо важливі для спортсменів, оскільки вони перешкоджають використанню м'язових білків як джерела енергії під час інтенсивних фізичних навантажень і сприяють зростанню м'язової маси. Думки про BCAA одностайні як серед користувачів, так і серед вчених, які вивчають їх ефективність. Добавки BCAA дійсно допомагають.

Яка роль амінокислот BCAA?

Вони зменшують катаболізм і підвищують анаболізм м'язового білка .

Вони зменшують відчуття втоми після тренування , що дозволяє займатися довше та інтенсивніше.

Вони зменшують відчуття болю під час і після тренування.

Вони підвищують витривалість м'язів .

Завдяки своїй очевидній і дуже корисній ролі при високій фізичній активності амінокислоти BCAA є популярною харчовою добавкою серед спортсменів. Вони запитують себе, як вибрати найкращі BCAA? Рейтинг BCAA повинен враховувати вміст амінокислот у продукті, їх співвідношення, розчинність у воді та смак.

Класичні продукти містять лейцин, ізолейцин і валін у співвідношенні 2:1:1, тобто в тих же пропорціях, які містяться в м'язах. Відомо, однак, що лейцин має ключове анаболічне значення і найбільше впливає на розвиток м'язової маси. З цієї причини на ринку з'являються продукти нового покоління з підвищеною часткою лейцину. Чи повинні найкращі BCAA містити амінокислоти у співвідношенні 4:1:1, 8:1:1 або, можливо, 20:1:1? Наукові дослідження ще не дали чіткої відповіді на це питання, але серед спортсменів спостерігається така тенденція, що чим більше тренування зосереджено на наборі м’язової маси, тим більше лейцину в добавці.

Дозування BCAA, рекомендована науковою спільнотою, становить 1 г на 10 кг ваги. Однак більшість тренерів пропонують приймати 10 г BCAA двома порціями - 5 г перед тренуванням і 5 г після тренування. Виробники BCAA також рекомендують дозування своїх препаратів на упаковці. Найкращий спосіб підібрати правильну дозу BCAA - спостерігати за власним організмом і підбирати її індивідуально.

Коментарі